postheadericon Kawa a zdrowie

Od lat naukowcy i lekarze, a także zwykli smakosze kawy spierają się na temat wpływu kawy na zdrowie człowieka. Wszystko zależy oczywiście od rodzaju kawy jaki pijemy, a także od ilości filiżanek tego czarnego napoju, spożywanych w ciągu dnia.

Jednak większość naukowców, po przeprowadzonych badaniach stwierdza, że kawa bardziej wpływa pozytywnie niż negatywnie na zdrowie. Przede wszystkim napój ten dostarcza organizmowi człowieka cennych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, odpowiedzialne za niszczenie zdrowych komórek. Przeciwutleniacze mogą także poprawić mechanizmy obronne organizmu przed chorobami, w tym także nowotworami i chorobami wieńcowymi serca.

Innym, równie ważnym dobroczynnym działaniem kawy, jest zbawienne działanie kofeiny. Składnik ten przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na zmęczenie. Badania dowiodły także, że zawarte w kawie garbniki, mogą przeciwdziałać procesom powodującym próchnicę. Kawa, a w szczególności kawa rozpuszczalna i filtrowana, nie mają także wpływu na podnoszenie się poziomu cholesterolu we krwi. Wbrew krążącym opiniom, picie kawy nie wpływa także na postawanie przewlekłego nadciśnienia tętniczego.

Picie kawy zalecane jest także osobom cierpiącym na astmę i przewlekłe zapalenie oskrzeli. Bowiem kofeina ułatwia oddychanie, gdyż rozszerza oskrzela. Składnik ten ma także zbawienny wpływ na nasze dobre samopoczucie. Nie tylko poprawia nastrój, ale także zmniejsza uczucie przygnębienia. Badania wykazały także, że kawa wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia kamicy nerkowej.

Picie kawy nie jest natomiast zalecane osobom, które cierpią na nadkwasotę, gdyż napój ten wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci. Może ona także zwiększyć ryzyko wystąpienia osteoporozy i złamań, w przypadku, gdy mamy do czynienia z nadmiernym spożyciem kawy, przy jednoczesnym zbyt niskim spożyciu wapna.

Picie kawy, oczywiście bez śmietanki i cukru, może także okazać się pomocne przy odchudzaniu. Kofeina przyspiesza przemiany metaboliczne w organizmie, a szczególnie przemianę tłuszczów. Naukowcy nie znaleźni także dowodów na negatywny wpływ kawy na rozwój chorób serca.

Jak widać, kawa posiada wiele zbawiennych dla naszego organizmu właściwości.